Aldri tie – aldri glemme

Ved Håvard Vederhus' grav 22. juli

Håvard Vederhus' grav

22. juli 2023 markerte vi at det var 12 år siden terrorangrepet tok fra oss 77 liv. 69 på Utøya, 8 i bombeangrepet i regjeringskvartalet. I Nordre Aker mistet vi Håvard Vederhus. 

Ikke et minutts stillhet, men et helt liv i kamp.

Dette var talen som leder av Nordre Aker AUF, Leo Kalvø, holdt ved bekransningen på Grefsen kirkegård:

I dag er en påminnelse. En påminnelse om de 77 drepte. En påminnelse om hate som eksisterer der ute og en påminnelse om hvor viktige det er at vi aldri tier aldri glemmer.

Jeg er en AUFer som fremdeles husker 22 juli. Dagen som skulle endre AUF endre Norge for alltid. Vise at Norge er et land som står sammen og AUF en organsisjason som aldri gir opp.

I fjor sommer var min første gang på utøya. Det gjorde inntrykk. Jeg var 6 år under 22 juli så det er noe jeg husker men ikke noe jeg tok ordentlig innover meg. Utøya gjorde at jeg tok det ordentlig innover meg. 22 juli senteret, minnesmarkeringen det er noen av tingene som gjorde at jeg virkelig forstod hva som hendte.

En forståelse av at politikk ikke bare er lek men også blodig alvor. En forståelse over hvor viktig denne dagen er og hvor viktig det er at vi fortsatt kjemper og hvor viktig der er at vi aldri glemmer.

Det gjorde også inntrykk på de yngre en meg. De som umulig kan huske noe av det som skjedde den dagen. Og det er noe av det viktigste. At den yngre generasjon aldri glemmer de 77 arv. Aldri glemmer Håvards arv. Takk for meg.